Eén van de belangrijkste uitgaven voor een woning of bedrijf is de elektriciteitsrekening. Deze zomer merkten we opnieuw een stijging. De zorg is dat dit niet zo zal blijven, maar zal blijven groeien. Weet je waarom?We kunnen tien jaar teruggaan met onze rekeningen en slechts in één daarvan hebben we cijfers bereikt die vergelijkbaar zijn met die van 2018. De gemiddelde jaarlijkse rekening bedraagt ​​788 euro >. < img class="alignright wp-image-13849 " src="https://optimaled.nl/wp-content/uploads/2023/07/voorbeeld-elektriciteitsfactuur.jpg" alt="voorbeeld-elektriciteit- " width="338" height="170" /> geoptimaliseerd voor factuur

Afgelopen april begon een etappe die zelfs in de zomer niet stopte. Er wordt zelfs geschat dat als we op deze lijn voortgaan, de maximumlimieten aan het einde van het jaar zullen worden overschreden.

Laten we het in delen opsplitsen. Een gemiddelde consument heeft 4,4 kW aan gecontracteerde energie en verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kilowatt. Deze consument betaalde in juli 66,40 euro, 2,1% meer dan in juni en 4,5% meer dan in januari van hetzelfde jaar. Een flinke verandering voor een paar maanden. Maar zelfs dit is niet het meest opvallende feit. Misschien vindt u het overdreven als ik u vertel dat die burger 31% meer betaalde vergeleken met dezelfde maand in 2009.

Studies schatten dat de rekening van december 71 euro zal bedragen, 5,3% vergeleken met 2017. Het is duidelijk dat de rekening steeds sneller stijgt, maar…

Al deze gegevens kunnen als percentage worden geëxtrapoleerd naar bedrijven. Een verandering van 31% over een periode van negen jaar vertegenwoordigt een aanzienlijke stijging van de noodzakelijke kosten voor alle bedrijven.

Wat is de reden?

De stijging is vooral het gevolg van de stijging van de prijzen bij de elektriciteitsgroothandels. De drie componenten van de elektriciteitsrekening zijn: belastingen + vaste kosten + groothandelsprijs.

De groothandelsprijzen zijn hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Kolen, gas en CO2-emissierechten zijn duurder geworden, evenals onze rekeningen.

Het produceren van energie, zoals wij die kennen, wordt steeds duurder. Concreet is steenkool alleen al de afgelopen maanden met 5% gegroeid en gas met 3,4%.

Aan de andere kant zijn de kosten voor CO2-emissierechten het afgelopen jaar verdrievoudigd. Sterker nog: de afgelopen maanden zijn ze van 16,90 naar 20,90 euro per ton gegaan, met een stijging van 23,7%.

Een andere factor die deze stijging beïnvloedde, was de sluiting van enkele kerncentrales in ons land. Op deze manier dragen ze niet langer bij aan de Spaanse productie. Ons buurland Frankrijk heeft vorig jaar ook twintig kerncentrales lamgelegd. Zo begon hij Spaanse energie te importeren in plaats van deze te exporteren.

Dit alles vertaalt zich in meer vraag en minder aanbod. Dat wil zeggen: de prijzen stijgen.

sube-la-luz- geoptimaliseerd

Wie bepaalt de prijs per kilowatt? De twee elektriciteitsmarkten

Het variabele deel van elektriciteit, groothandelsprijzen. Er zijn twee manieren om de prijs per kilowatt in te stellen.

Allereerst hebben we de Vrije Markt. Daarin worden prijzen vastgesteld zonder enige vorm van controle door de overheid.

Ten tweede de vrijwillige prijs voor kleine consumenten. In dit geval gebeurt dit via de groothandelsmarkt met behulp van een digitale meter of een analoge meter.

  • Vrije markt: de prijs wordt bepaald door het bedrijf en staat in het contract. Net zoals u weet hoeveel u betaalt voor een gespreksminuut bij uw telefoonmaatschappij, kunt u met een gerust hart weten hoeveel elke kilowatt die u verbruikt, u zal kosten. De prijs zal niet variëren als het meer of minder regent of als het kouder of warmer is.
  • PVPC: de prijs verandert van uur tot uur en van dag tot dag op basis van de vraag-aanbod relatie tussen degenen die energie produceren (opwekkingsbedrijf) en degenen die deze verkopen (bedrijfsmarketing). Als u een digitale meter heeft, betaalt u meer als u op dure tijdstippen consumeert, en minder als u uw uitgaven op gunstige tijdstippen concentreert. De analoge teller voert een gewogen prijs uit.

En jij, weet jij hoe je je elektriciteitsrekening betaalt? Als je zoveel mogelijk wilt besparen op je factuur, aarzel dan niet om < een stijl="kleur: # 008000;" href="https://www.ledinstalaciones.com/" target="_blank" rel="noopener">bezoek ons ​​WEB en neem maatregelen zoals het vernieuwen van de verlichting met LED’s of het installeren van bewegingsmelders sensoren. Wij zullen op je wachten!

Related Posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *