In dit bericht geven we u alle informatie die u nodig heeft over de verlichtingsvoorschriften voor uw werkplekken. Voordat we met de technische aspecten beginnen, willen we twee concepten verduidelijken.
Allereerst: verlichting of luminantie? Verlichting is de lichtstroom die op een oppervlak valt. De lux is verantwoordelijk voor de meting ervan.
Aan de andere kant hebben we luminantie, wat specifiek verwijst naar het licht dat van objecten komt.
Na deze kleine verduidelijking komen we tot de kern van de zaak. Tegenwoordig moeten we ons aan een aantal regels houden. Concreet wordt de verlichting in werkcentra geregeld door de UNE-EN-12464-1 norm.
Wat zegt de UNE-EN-12464-1-norm?
De UNE-norm is een Europese verordening. Een groot aantal landen is verplicht deze aan te passen als hun eigen landwetgeving. Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Dit is de volledige lijst van landen die aan deze verordening moeten voldoen.
Wij vertellen u wat de norm zegt en hoe u uw verlichting hieraan kunt aanpassen.
– Minimale verlichting
De eerste voorwaarde voor correcte verlichting zou zijn dat werknemers voldoende zicht hebben om hun taken uit te voeren, en dat ze in de ruimte kunnen circuleren zonder risico voor hun veiligheid.
De verlichtingsvereisten worden bepaald door de bevrediging van drie fundamentele menselijke behoeften: visueel comfort, het creëren van een gevoel van welzijn dat bijdraagt ​​aan het productiviteitsniveau. En tot slot de visuele kenmerken. Werknemers moeten hun taken gedurende langere tijd kunnen uitvoeren zonder hun ogen te belasten.
Deze verlichting moet geschikt zijn voor de kenmerken van de aldaar uitgeoefende activiteit. Om de taak effectief uit te voeren is het noodzakelijk om rekening te houden met het omgevingslicht en ook met het zicht van onze werknemers. Het is niet hetzelfde om een ​​magazijn of een filmstudio te verlichten. Het zal niet hetzelfde zijn om 60-jarige werknemers met een bril te hebben of 25-jarige werknemers met perfect zicht.
Het gaat niet alleen om het naleven van de regelgeving. Optimaal zicht op ons werkgebied zorgt voor betere prestaties, meer visueel comfort en vooral maximale veiligheid.
Waar mogelijk zullen we natuurlijk licht hebben, dat we indien nodig zullen ondersteunen met kunstlicht.
In deze norm wordt gesproken over een concept dat continue verlichting wordt genoemd. Dit is de waarde waarmee we de gemiddelde verlichtingssterkte niet mogen laten afnemen. Dat wil zeggen, het is het minimum dat we zouden moeten hebben.
We hebben een serie tafels gemaakt die geschikt zijn voor kantoren en de industrie en die de door de norm vastgelegde minimumwaarden benadrukken. Binnenin vinden we voorbeelden van alle vakgebieden.
De tabellen zijn gericht op de verschillende taken die moeten worden uitgevoerd in de soorten werk waartoe elke tafel behoort:
Kantoren
Zoals je kunt zien, hebben de gebieden die een grotere visuele concentratie vereisen meer lux nodig; de concentratie die nodig is om aan de receptie te staan ​​is niet hetzelfde als technisch tekenwerk.
Industriële activiteiten: keramiek, tegels, glas
In gevallen zoals de vervaardiging van edelstenen vinden we de notatie >4000K in de waarnemingen, wat betekent dat we op zijn minst neutraal licht nodig hebben. Neutraal of koud licht vermindert de contrasten aanzienlijk. Dit verbetert de zichtomstandigheden en vermindert de kans op ongevallen.
Industriële activiteiten: chemische industrie
Industriële activiteiten: voedingssector
Industriële activiteiten: Elektrische industrie
De luxmeter is het hulpmiddel waarmee u snel en eenvoudig de werkelijke verlichting van een omgeving kunt meten. Het is voor
Gemaakt door een foto-elektrische cel die licht opvangt en omzet in pulsen die worden weergegeven door een schaal van l
ux.
Het uitvoeren van de meting is heel eenvoudig. We hoeven alleen maar het apparaat aan te zetten en te wachten op de meting.
De technologie blijft zich ontwikkelen en nu kun je zelfs een app op je telefoon hebben waarmee je kunt controleren of je met voldoende verlichting werkt.
- Luxometer-applicatie voor iPhone – Ipad in de app Winkel
- Luxmeter-applicatie voor Android op Google Play< /a>
. Fundamentele parameters
De Europese wetgeving is van mening dat er zeven fundamentele parameters zijn die een heldere omgeving bepalen.
- Luminantieverdeling: uniform, gebalanceerd. Zo vergroten we de gezichtsscherpte en de contrastgevoeligheid.
- De verlichtingssterkte moet voldoen aan de minimaal aangehouden verlichtingssterkte.
- Verblinding: zo beperkt mogelijk. Laten we fouten, vermoeidheid… ongelukken vermijden.
- Richting van het licht
- Kleurweergave: we mogen geen verlichting gebruiken die lager is dan 80% van de kleurweergave-index (CRI)
- Flikkering: vermijd dit waar mogelijk.
- Natuurlijk licht: idealiter zou dit al onze verlichting zijn. Meestal is dit onmogelijk.
. Ons advies
- Haal het meeste uit het natuurlijke licht dat je kunt.
- Plaats werkplekken waar u directe lichtprojectie vermijdt, dit voorkomt verblinding.
- We mogen geen verlichtingssystemen gebruiken die de perceptie van contrasten in gevaar brengen. Ze doen ons bijvoorbeeld twijfelen aan de werkelijke afstand van het ene object tot het andere.
- Zorg ervoor dat de verlichtingssystemen die u gebruikt geen elektrische, brand- of explosiegevaren veroorzaken.
- Als natuurlijk licht onvoldoende is, houd dan rekening met de hoeveelheid, output, temperatuur en kleur van het licht bij het kiezen van aanvullend kunstlicht.
- We vermijden reflecterende oppervlakken in werkomgevingen, omdat deze de ogen van onze medewerkers zwaar belasten.
We hopen dat we uw twijfels over de wetgeving, UNE-EN-124641-1 norm, over verlichting op de werkplek hebben weggenomen.
InÓptima LED wij bieden een meting van lux zonder service in de werkcentra van de gemeenschap van Madrid en in gemeenten zoals Móstoles, Fuenlabrada, Alcorcón, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Coslada, Alcalá de Henares, Rivas Vaciamadrid, Arganda del Rey, Alcobendas, San Sebastian de los Reyes , Majadahonda, Pozuelo.
Bel ons op 916 357 859 en vraag gratis uw lichtstudie aan. Met dit onderzoek blijft u op de hoogte van eventuele werkinspecties op het gebied van verlichting bij de preventie van arbeidsrisico’s. Als u bovendien de verlichting op uw werkplek moet veranderen, bieden wij verschillende opties om deze aan uw behoeften aan te passen.